top of page

Ομαδική Θεραπεία

14.jpg

«Το άτομο δημιουργεί την ομάδα που δημιουργεί το άτομο», (Wood, 1988)

Η ανθρώπινη ύπαρξη είναι Συνύπαρξη. Η ανθρώπινη γνώση  δεν θα υπήρχε χωρίς  την ανθρώπινη κοινωνία. Οι άνθρωποι γεννιόμαστε σε ομάδες και μέσα σε ομάδες ανακαλύπτουμε την ταυτότητά μας, πού και ποιοί είμαστε.

 

Ο Carl Rogers, ιδρυτής της Προσωποκεντρικής Ψυχοθεραπείας, πίστευε πως όταν οι σχέσεις μας χαρακτηρίζονται από γνησιότητα, ενσυναίσθηση και άνευ όρων αποδοχή, η εσωτερική μας τάση πραγμάτωσης ωθεί, τόσο τα άτομα όσο και τις ομάδες, προς μια κατεύθυνση ανάπτυξης και επούλωσης. Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα στις Ομάδες ερχόμαστε σε «συνάντηση» τόσο με τον ίδιο μας τον εαυτό όσο και με τα υπόλοιπα μέλη, και μαθαίνουμε να στηρίζουμε και να καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλο, να ανταλλάσουμε απόψεις αλλά και να εξερευνούμε εναλλακτικά σενάρια και δυναμικές.

Η Ομάδα προσφέρει ΄ένα ευρύ πεδίο εμπειρίας.  Η συναναστροφή με διαφορετικά άτομα μας βοηθάει να γνωρίσουμε πολλαπλές οπτικές προσεγγίσεις και συστήματα αξιών, διευκολύνοντας μας να ανακαλύψουμε τη δική μας θέση, αλλά και μας δίνει τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε νέες συμπεριφορές, και να λάβουμε ανατροφοδότηση σε πραγματικό χρόνο. Παράλληλα  μαθαίνουμε να καταλαβαίνουμε καλλίτερα τους άλλους, αλλα και παίρνουμε παρηγοριά και δύναμη με τη συνειδητοποίηση ότι υπάρχουν και άλλοι με δύσκολα βιώματα και «δεν είμαι μόνος/η». Επίσης, αναγνωρίζοντας ότι και οι ίδιοι μπορούμε να υποστηρίζουμε άλλα άτομα χωρίς να είμαστε «ειδικοί» δυναμώνει την αυτοπεποίθησή μας, και μπορεί να είναι από μόνο του θεραπευτικό.

Τύποι Ομάδας:

  • Ανοιχτές: διεξάγονται σε συγκεκριμένο χρόνο, αλλά δεν έχουν συγκεκριμένο αριθμό συνεδρίων. Στις ανοιχτές ομάδες υπάρχει η δυνατότητα να εισέρχονται και νέοι συμμετέχοντες.

  • Κλειστές ομάδας:

Κατηγορίες ομάδων:

  • Αυτογνωσιακές

  • Ψυχοεκπαιδευτικές

  • Θεραπευτικές

  • Συντονιστής: Ο Συντονιστής  της Ομάδας έχουν έναν μη-κατευθυντικό ρόλο/συμβουλευτικό ως προς το περιχόμενο ρόλο. Προωθεί τη διαδικασία σχηματισμού και ανάπτυξης της ομάδας, χωρίς να εφαρμόζει τεχνικές. Καθορίζει σημαντικά όρια όπως ο χρόνος, ο τόπος, η διάρκεια, τα μέλη, διασφαλίζει την εχεμύθεια και την ελευθερία λόγου & βοηθά τα μέλη να καθορίσουν ξεκάθαρους στόχους και να διερευνήσουν τους προβληματισμούς τους.

  • Μέλη: Κάθε μέλος της Ομάδας είναι και Θεραπευτής. Αναλαμβάνουν διαδοχικά τον ρόλο της καθοδήγησης και είναι υπεύθυνα για τη διαδικασία, ώστε από κοινού να δημιουργήσουν ένα κλίμα εμπιστοσύνης, αποδοχής, συνοχής και φροντίδας, αλλά και να καθορίσουν τους στόχους και τις νόρμες της ομάδας.

  • Διαδικασία: Οι συμμετέχοντες  της ομάδας κάθονται σε μορφή κύκλου. Οι συναντήσεις δεν έχουν προδιαγεγραμμένη ατζέντα, αλλά τα μέλη ενθαρρύνονται να μιλήσουν για οποιοδήποτε προσωπικό τους ζήτημα ή ζήτημα σχέσεων, το οποίο συνδέεται με τα προβλήματα και τους στόχους που τα οδήγησαν στην θεραπεία. Η σκοπιά που ακολουθείται αφορά το ΕΔΩ και ΤΩΡΑ, δηλαδή κάθε θεματική αφορά το βίωμά μας  σε τωρινό χρόνο. Κύριο χαρακτηριστικό της Ομάδας είναι η δυνατότητα αυτοεξερεύνησης μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον, στο οποίο επικρατεί εμπιστευτικότητα, ειλικρίνεια και τηρείται το απόρρητο.

  • Προϋποθέσεις συμμετοχής: Βασική προϋπόθεση για την συμμετοχή είναι ο σεβασμός όλων των απόψεων και η τήρηση εχεμύθειας για όσα έχουν ειπωθεί μέσα στα πλαίσια της ομάδας. Αντίστοιχα τα μέλη καλούνται να συμμετέχουν ενεργά στην διαδικασία της ομάδας, να προσέρχονται έγκαιρα και να να δεσμευτούν στην παρακολούθηση του συνόλου  των συναντήσεων.  

  • Αριθμός Συμμετεχόντων: Οι ομάδες μας αποτελούνται συνήθως από 4 - 8 άτομα

Δείτε αναλυτικά τις ομάδες μας

Κλείστε μια δωρεάν συνάντηση γνωριμίας

Καλέστε μας για περισσότερες πληροφορίες ή να κλείσετε μια συνάντηση στο 6945 157178, ή στείλτε μας μήνυμα.

Θα χαρούμε να συζητήσουμε μαζί τις ανάγκες και τις επιλογές σας.

bottom of page